Project omschrijving

Bevingsteen

In opdracht van kunstenaar Marc van Vliet voert Studio Volop de Bevingsteen uit in Diggels.

De Bevingsteen is een ode aan het huidige huis.
Doordat de huizen gesloopt of ingrijpend versterkt moeten worden zal het aanzien van Overschild veranderen. Modernere huizen, andere gevels, en andere materialen zulen het beeld gaan bepalen. Om de huidige huizen te blijven herinneren wordt er een bevingsteen gemaakt.
Van ieder huis dat ingrijpend veranderd/gesloopt moet worden, wordt een foto gemaakt. Deze foto wordt vertaald in een tekening en in een steen gegoten. Deze steen komt, als de sloop/versterking achter de rug is, in het voetpad te liggen voor het nieuwe huis. Zo zal door het gehele dorp afbeeldingen van de oude huizen te zien zijn.
De steen wordt gemaakt van puin uit het dorp wat vrij komt bij de sloop, hier wordt een terrazzo steen van gemaakt waarin de tekening van het huis is verwerkt.

Tijdcapsule
In de steen wordt ook een tijdcapsule mee gegoten. Te openen in 2080.
Dat maakt de steen nog persoonlijker voor de huidige bewoner.
Ieder huis krijgt een RVS tablet overhandigd om daarin, voor latere generaties, een boodschap, verhaal, foto’s, een groet, of een verslag van de huidige situatie te doen.
Aan de buitenzijde van de steen staat aangegeven wanneer de tijdcapsule geopend mag worden. Er kan veel gebeuren in 60 jaar, de wereld zal er weer heel anders uitzien, het zal indruk maken om te lezen, aan de hand van persoonlijke verhalen, hoe Overschild door deze periode heen is gekomen.

Ontwerp: Marc van Vliet