Dinsdag 16 januari werd de tentoonstelling van het project “We gaan het meemaken” in het provinciehuis geopend door gedeputeerde Nienke Homan. De Provincie ondersteunt het project financieel. Homan vertelde dat ze blij was met deze presentatie. Het is een voorbeeld van de waarde die provincie Groningen kan toevoegen aan een project en het toont en dat er kansen liggen voor een duurzame lokale productieketen.

Daarna gaf ze het woord aan Eileen Blackmore die de bezoekers door de tentoonstelling leidde en het project toelichtte. Eerst de strip waarin wordt verteld waarom kinderen graag in de regio willen blijven wonen en werken als ze later groot zijn en de rol die de Maakplaats hierin kan spelen. Vervolgens het materiaalonderzoek van de ontwerpers, met een persoonlijk toelichting.

Frank Zijlstra, werkzaam bij de provincie Groningen, vertelde vervolgens over hoe hij bij House of Design kwam met de vraag of we van lokaal materiaal een oplaadbank, STOPcontact (ontwerp Studio Volop) konden maken. Een goed voorbeeld van een vraag waarmee men bij de Maaktplaats terecht kan!

Na het officiële deel liep het publiek naar ontwerpers en het House of Design team om meer te horen over het project. Of het al mogelijk was om een test te doen in een ruimte met de akoestische panelen van Simone Vermaning. En tja.. souvenirs van Groningen hebben we inderdaad niet, meestal nemen we Groninger koek mee als ‘souvenir’. Het zou mooi zijn wanneer we met iets bijzonders zouden opdagen! Het idee van een grote kerk op één van de nieuwe rotondes sprak ook tot de verbeelding.. een nieuwe terp midden in de weg met de kerk in het midden.

Nienke Homan was verrast toen Eileen haar vertelde over hoe kinderen die liever op de achtergrond blijven via de 3D printer ineens nieuwe talenten ontdekken en mooie 3D ontwerpen maken. Ze gaf aan dat ze één van haar kinderen dit graag zou willen laten zien. De tentoonstelling en de gesprekken die tijdens de opening hebben plaatsgevonden hebben de werknemers van de provincie een goed beeld gegeven van het project en hoe belangrijk deze visie is voor de provincie. Ze waren trots dat de provincie er aan heeft bijgedragen en hopen in de toekomst partner te kunnen blijven. De tentoonstelling blijft staan tot 12 februari.

bron: House of Design