Amyton,  duurzaam glascomposiet

Onderzoek naar de productie van een duurzaam glascomposiet op basis van natuurlijke bindmiddelen in combinatie met 100% gerecyclede of herwinbare vulstoffen.

Bestaand steen- of glascomposiet bestaat uit een zeer vervuilend en niet recyclebare kunsthars in combinatie met een vulstof (granulaat) zoals nieuw gewonnen kwarts. Terwijl wereldwijd de vraag naar grondstoffen toeneemt maar de aanvoer en delving onder druk staat wordt dit materiaal dus nog steeds samengesteld uit fossiele- en niet- herwinbare bronnen. Dat moet anders.

Als vulstof wordt gewerkt met lokaal beschikbare reststromen of gerecyclede grondstoffen zoals glasstof, glaszand, herwonnen zand (uit betonpuin), steenmeel en schuurstof van beton.

Er zijn tot op heden weinig tot geen praktijkvoorbeelden op het gebied van ontwikkeling van volledig duurzaam steencomposiet. Dit project leent zich er juist voor bedoelt deze kennis te gaan genereren of het überhaupt mogelijk is, waarbij er middels trial-and-error een aantal producteigenschappen moeten worden vastgesteld.

Dit MIT-haalbaarheidsonderzoek (SNN)  bestaat voor een groot deel uit deskresearch en voor een kleiner deel uit trial and error onderzoek.

Van deze trial and error onderzoek laten we hier een aantal testen zien.

Met dank aan: SNN, AVBE Innovation Center, Evolve Productions, Twee “R” Recycling Groep, Matha Glasrecycling

Gerecycled glas

Bindmiddelen

Gebluste kalk

Herwonnen cement <125mu

Aardappelzetmeel

Methylcellulose

Chitine

Gerecyclede materialen

Herwonnen zand 125-250mu

Gravel-steenmeel 0-3mm

Schuurstof (beton) 0-100mu

Glasstof (afzuiging) 0-100mu

Glaszand 0-1mm

Glasgranulaat 0-4mm mix

Glasgranulaat 0-4mm groen

Glasgranulaat 0-4mm wit

Glasgranulaat 4-6mm mix

Glasgranulaat 4-6mm groen

Composiet van bioplastic + glas

Composiet van aardappelzetmeel + glas

Composiet van cellulose + glas

Wordt vervolgd…