HALLOBOOM

Ontwerpwedstrijd Boogaardplein Rijswijk

Het Bogaardplein wordt getransformeerd tot een ontmoetingsplek. Dat vraagt om een symbool in de ruimte, een helder, iconisch baken dat vriendelijkheid uitstraalt en vrolijkheid oproept. De Halloboom is een aansprekend herkenningspunt waar mensen kunnen afspreken.
” De door alle betrokkenen gedeelde ambitie is dat In de Bogaard en omgeving in 2030 is getransformeerd tot een levendig woon-, winkel- en verblijfsgebied als toekomstbestendig stadscentrum van Rijswijk! (…) De aantrekkelijke (groene) openbare ruimte, het dag- en avondgebruik van het gebied en leuke activiteiten zorgen voor een sfeervol en aangenaam verblijf.” (Uit Gebiedsvisie In de Bogaard e.o.)
Deze transformatie vraagt om een sterke markering. Een zeer herkenbaar symbool op een centrale plaats, dat van grote afstand zichtbaar is en in alle uitingen (pers, PR, merchandise, folders, media) direct wordt verbonden met dit nieuwe begin voor het kloppend hart van Rijswijk.

Vanouds planten mensen een boom als bijzonder ritueel, bijvoorbeeld bij geboorte, bij een feest of als markering van een belangrijke gebeurtenis. Zo’n boom wordt een plaats om samen te komen en dient in de gemeenschap als symbool om herinneringen levend te houden. Daarnaast zijn bomen al eeuwenlang plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten. Zo heeft een dorp vaak een linde op het kerkplein en waren imposante eiken in vroeger tijden het toneel van rechtspraak en redevoeringen, of boden beschutting voor geliefden om elkaar te ontmoeten.

Studio Volop plant op het Bogaardplein (Boomgaardplein) de Halloboom. Deze boom symboliseert een nieuw begin voor Rijswijk. Aan de boom groeien 10 handen. Het getal tien staat in de symboliek voor de overgang naar een nieuwe fase. De handen zijn open en eerlijk. Een open hand staat in alle culturen gelijk aan vrede en vriendschap, een uitnodiging. In een open hand kan je niets verborgen houden.
De hand in de top (piek) groet en markeert een sterk ‘hallo! hier ben ik’.
De handen rondom de stam herbergen de betekenis van zwaaien en de uitgestoken hand van de ontmoeting.
De takken staan telkens in drie richtingen en beschrijven het driedimensionale middelpunt van de ruimte waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Door de dieprode kleur valt de boom duidelijk op en onderscheid zich complementair van zijn groene omgeving. Het maakt hem cartoonesk, vrolijk en aansprekend. Uiteraard staat rood ook voor de liefde, passie, ambitie. Rood geeft energie en geluk, en roept sterke gevoelens op, bruisend en bewegend.

Bij de Halloboom kunnen mensen afspreken, of elkaar toevallig ontmoeten. Het ronde verhoogde platform biedt een uitzichtpunt, maar ook een podium voor voordracht, toneel en muziek. De bank rondom de stam is een aangename plek om zittend te wachten op de afspraak of het voorbijtrekkende publiek gade te slaan.