Lokale Maakplaats
circulaire waardeketens in het Waddengebied
Studio Volop is nauw betrokken bij het opzetten van circulaire waardeketens in het Waddengebied van Groningen.
House of Design in Groningen heeft een vijftal ontwerps de opdracht gegeven nieuwe materialen en producten te ontwikkelen op basis van lokale grondstoffen.
Studio Volop gaat (een aantal) producten ontwikkelen op basis van o.a. zeewier en stro.
tekst: House of Design
House of Design onderzoekt samen met Stichting SintJan in Kloosterburen en De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans de mogelijkheden van circulaire waardeketens rondom enkele grondstoffen in Noord en Oost Groningen.
Nieuwe verdienmodellen
De landbouw- en visserijsector is nu voornamelijk gericht op de food & feed-markt. Door dit aan te vullen met een product-markt creëren we kansen voor nieuwe verdienmodellen. We onderzoeken de mogelijkheden van onder andere algen, zeewier, slib en chitosan, stro, olifantsgras, vlas en hennep.
Duurzame en circulaire ketens
Professionele ontwerpers verrichten materiaalonderzoek, kijken naar nieuwe toepassingen voor het gewas en ontwerpen uniek vormgegeven producten. Rondom deze materialen ontwikkelen we duurzame en circulaire waardeketens die goed zijn voor de lokale economie, de mensen perspectief biedt op werk en de bodem gezond maakt.
Dit project is een vervolg op het project We gaan het meemaken.
Maakeducatie
Daarnaast besteden we aandacht aan maakeducatie op het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in de regio en gaan we aan de slag met circulair design op het hoger beroepsonderwijs.
IN HET KORT
Waar: Noord-Oost Groningen
Wanneer: 2019 – 2022
Partners: De Graanrepubliek en Stichting SintJan, Het Hogeland College, CSG Winsum, Hanzehogeschool, MBO Terra, Studio Volop, Studio Simone Vermaning, Bloooms en Studio MARC.
Financiele steun: Waddenfonds, Gemeente Het Hogeland en Provincie Groningen.
Tags: lokaal, waardeketen, circulair, Waddengebied, maakplaats